Silla des del “Vol americà” de 1956

El Cresol.- Es coneix com a «vol americà» aquell vol fotogramètric que va ser realitzat pel servei cartogràfic de l’exèrcit nord-americà (l’Army Map Service) a través de la USAF entre març de 1956 i setembre de 1957. Es va tractar d’un projecte completament militar, tant en els mitjans utilitzats com en la seua finalitat. A la pràctica es va tractar del primer vol sistemàtic d’aquestes característiques que es va realitzar a nivell nacional, incloent també les possessions espanyoles del nord d’Àfrica i Canàries.

El «Projecte Espanyol», com així es va anomenar, va començar just després que l’USAF realitzara la mateixa faena a Itàlia. En aquells dies, els Estats Units estava en plena estratègia de combat del comunisme, i Espanya era un punt clau d’aquesta estratègia, tant a nivell geogràfic com a polític. En aquest marc hem d’entendre l’acord entre el govern de Franco i l’exèrcit americà per a la realització d’un projecte d’enorme envergadura i cost.

El pla establert eren utilitzar sis avions Beechcraft RC-45 amb seu a l’aeròdrom de Getafe (Madrid) i amb els de Lleó, Saragossa, Sevilla, Albacete, Palma de Mallorca, Barcelona, ​​València i nord del Marroc com a suport. Les càmeres muntades eren Fairchild T-11 de gran format per a fotografia aèria i lents Metrogon de 6 polzades amb un f / 6,3. El negatiu utilitzat era de 70mm, amb el que oferia una definició notable.

Fins fa molt poc temps, l’existència d’aquestes imatges aèries era desconeguda per a gairebé tothom. El 2011 les autoritats militars, a través del Centre Geogràfic de l’Exèrcit de Terra (CEGET), van dur a terme el projecte de digitalització dels 60.000 fotogrames emmagatzemats en 600 bobines que componen el «vol americà». Hui dia, tot aquest material ha estat transferit a les comunitats autònomes i a les confederacions hidrogràfiques que, generalment, les han posat a internet lliurement a disposició del públic en imatges de format TIFF d’alta qualitat (http://fototeca.cnig.es/).

La imatge adjunta és la foto del poble i terme de Silla en 1956.

vol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s