Entrevista al músic de Silla Abelard Alba

El Cresol– Hola Abelard, eres músic i cantant, a més de professor de filosofia, quina és la teua formació?

Abelard.- Hola Xavier, vaig estudiar amb Ángel Estellés, a L’Escola de la Lírica, el Micalet, Conservatori de València, Ateneo Jazz Madrid… pel que fa a música, és una formació heterodoxa al que cal afegir les experiències d’un munt de projectes i col·laboracions professionals, d’altra banda vaig estudiar paral·lelament a la Universitat de València on em vaig llicenciar en filosofia en juny de 1999.

El Cresol.- Durant uns anys has donat classes de guitarra a la Lírica de Silla, com valores aquesta experiència docent?

Abelard.- Després de molts anys fent classes a Silla (a casa, al taller de música moderna de l’associació cultural Karajas rock al Casal Jove, Nau jove) i fora de Silla (16 anys al taller de música moderna de l’associació Pro-rock de Quart de Poblet, Casa de cultura de Manises, Escola de persones adultes de L’Eliana,etc..) puc dir que ha estat una experiència molt gratificant. Ha estat el darrer lloc on he fet classes de guitarra: en gener no continuaré però tornar a casa i seguir alimentant les joves generacions com feren amb mi no té preu. Ha sigut un plaer.

El Cresol.- La Lírica Big Band, de la qual formes part, acabeu de publicar el disc “Figa de Ferro”, explica’ns un poc.

Abelard.- És el resultat dels dos anys que té la formació i del treball de tots els components espolejats pel seu director i fundador Kako Rubio. Mai hem tingut res similar a Silla: jazz clàssic i modern sonant a nivell nacional per les emisores de ràdio amb músics d’arreu del País Valencià tant com intèrprets com a compositors o arranjadors: Jesús Santandreu, Ramon Cardo, Perico Sambeat…El disc rep el nom d’un dels temes de Jesús escrit per a la Lírica Big Band. Sembla que era el malnom d’una dona del seu poble. En qualsevol cas quan vam provar el tema vaig tindre clar que era el tema que més m’agradava i al que volia fer un solo…i ahí està. Ha estat una gran i complexa experiència. Puc dir que un repte per a tots, amb resultats positius. Cal dir que vam tindre el recolzament de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Silla, sense la qual no hauria estat possible aquest cd.

figadeferro(El disc “Figa de Ferro” de la Lírica Big Band es pot adquirir ací)

El Cresol.- Recentment publicares un disc de cançons amb Ivan Brull, “Les cabres del matí”, com ha estat aquest projecte?

Abelard.- Després de presentar “Canvi dels àngels” i enregistrar “Propietats medicinals” Ivan Brull em va proposar aquest projecte. Vam quedar algunes nits al bar de la plaça i entre xarrades, risses i copes van anar sorgint conjuntament o separadament aquestes cançons que musiquen poetes de parla catalana. La meva voluntat era fer un disc nu, senzill, directe, íntim….malgrat poc comercial. I així ho férem. El presentarem al festival de música a la Torre de Silla i posteriorment enregistrarem i editarem amb l’ajuda de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Silla. De tot s’aprèn…si es vol.

El Cresol.- També sabem que col·labores amb la música del documental sobre la mestra Carmen Valero que estan produint la gent de Silla Audiovisual, com ha estat aquesta col·laboració?

Abelard.- En primer lloc, afalagadora: hi ha gent molt bona a Silla, que trien temes meus em va resultar sorprenent. En segon lloc, positiva i fàcil: vaig enregistrar algunes melodies amb la guitarra però pensí que el millor era deixar parlar als protagonistes i deixar només l’acompanyament, cosa que Josep i Armando van comprovar i acceptar. Totes les músiques provenen del disc “Les cabres del matí”.

El Cresol.- Has fet duets amb la cantant de Silla Marina Cerdán, que ens pots contar d’açò?

Abelard.- Una veu prometedora. Marina Cerdán i jo hem fet actuacions a la Festa Estellés organitzada per la Casa de la dona de Silla a l’octubre. Un autèntic goig. Com ja he dit hi ha gent molt bona a Silla.

El Cresol.- Tens algun projecte musical pensat per al futur?

Abelard.- Sí, des de fa temps…un disc de guitarra instrumental. Per feina sempre he estat involucrat en projectes de cantautors, grups, musicals….i he anat posposant-lo però tot arriba!

El Cresol.- Moltes gràcies per respondre a les preguntes d’El Cresol i molta fortuna en la teua trajectòria.

Abelard.- Moltes gràcies a tu Xavier.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s