Entrevista al dramaturg Paco Romeu

Paco Romeu (València, 1967) és dramaturg, bilingüe i autodidacta, i ha conreat altres facetes artístiques, com el guió, la composició musical o la narrativa breu. No té cap relació amb el teatre fins a l’any 2000, quan comença a compondre de manera habitual la banda sonora d’alguns muntatges per a la Escola Municipal de Teatre de Picassent i a escriure textos per als grups infantils i d’adults. El 2011 la seua obra «Iceberg» obté el Premi Ciutat d’Alzira. El 2012, «Vocabulario» (el seu primer text en castellà) guanya el Premi de Teatre Iberoamericà Tirso de Molina convocat pel Ministeri d’Afers Exteriors i «La extraordinària història del fantasma Quim Quinqué» es fa amb el Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal Ciutat de Carcaixent . El 2013 és seleccionat per al I Laboratori d’Escriptura Teatral de la Fundació SGAE, dirigit per Paloma Pedrero, pel seu projecte «Los panes», basat en els fets esdevinguts el 2007 al voltant de la parròquia vallecana de Sant Carles Borromeu. El 2015 rep dos nous premis: el de Teatre Juvenil Ciutat de Torrent per «Els medis», ambientada en el context de la Primavera Valenciana, i el Antonio Buero Vallejo Ciutat de Guadalajara per «Piel de cebolla». En 2018 rep el Premi Ciutat de València de Teatre en Valencià per l’obra «Play». Des 2016 és membre fundador de la companyia valenciana Teatre Corrent, amb la qual ha estrenat els muntatges “Iceberg” i “Xin”.

El Cresol.– Gràcies Paco per atendre’ns. Primer que res preguntar-te dues coses, vius i treballes a Picassent però… el teu origen és siller, quin és aquest vincle? I en segon lloc, com varen ser els teus inicis amb el teatre i la dramatúrgia?

Paco.- Mon pare era siller (Garro o Garret, mai no ho he tingut massa clar). Vaig viure a Silla fins als huit anys, primer al carrer Santa Teresa i més tard al Marqués de Sotelo (actual Av. País Valencià), just dalt de l’estanc. A Picassent dic que sóc de Silla i a Silla que sóc de Picassent, em trobe còmode així, sense acabar de pertànyer a cap lloc. El cas és que a Picassent vaig conèixer una altra sillera, Elsa Tronchoni, que em va inocular el verí del teatre. Jo havia fet abans moltes altres coses (narrativa curta, pop-rock…), però el que de veres m’agradava era el cinema. Als trenta anys no havia anat mai al teatre, més enllà d’un parell de funcions amb l’Institut. Ara, amb 52, Elsa i jo tenim tres fills i un bon grapat de muntatges escrits per mi i dirigits per ella. La vida pega moltes voltes.

astrolabio-sopa-de-libros-teatroEl Cresol.– Enguany ha estat un bon any pel que fa a les teues publicacions, i també has rebut diversos reconeixements. Comencem per «Astrolabio». Has estat el guanyador de el XIX Premi SGAE de Teatre Infantil, que convoca anualment la Fundació SGAE, per la teua obra «Astrolabi», i amb açò aconsegueixes la publicació del text en la Sèrie de Teatre Infantil i Juvenil Sopa de Libros, que el grup editorial Anaya coedita amb la Fundació SGAE, i la dramatització de el text guanyador dins el XXIII Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades. Explica’ns un poc aquest esdeveniment per favor.

Paco,- Normalment, els premis de dramatúrgia comporten una dotació econòmica i la publicació del text. En aquest cas, a més a més, el text s’inclou dins del Cicle de Lectures Dramatitzades de la Fundació SGAE. El 10 de novembre vam estar amb la companyia Disparatario, d’Algemesi, fent una lectura de l’obra (per primera vegada en castellà) a la Sala Berlanga de Madrid. Un dies desprès es va fer una altra lectura, dins del mateix cicle, a Avilés (Astúries), per una altra companyia. Aquest tipus de lectures es situen a mitjan camí entre una lectura “a pel” i una representació teatral: s’afegeix música, alguns moviments, elements senzills de vestuari… És una experiència molt interessant i ens està servint per a tractar d’impulsar la versió en castellà del muntatge.

El Cresol.– També has estat molt recentment guardonat amb l’obra «Uns altres temps» en el II Premi Mallorca de Dramatúrgia del Departament de Cultura, Patrimoni y Política Lingüística del Consell de Mallorca. Què ens pots contar?

Paco,- Aquest premi m’ha fet especial il·lusió perquè és la primera vegada que un text meu en la nostra llengua és guardonat fora del País Valencià. Serà publicat en breu pel Teatre Principal de Palma i també serà objecte d’una lectura dramatitzada al mateix teatre. Estic mort d’impaciència per ambdues coses. Tinc una especial confiança en aquest text, nascut d’un concepte musical (el cànon) del qual adapte la tècnica a la dramatúrgia. Més tard faria el mateix amb “Play”, en aquesta ocasió amb la música electrònica. Em pega voltes pel cap completar la trilogia musical, tinc algunes idees voltant-me.

Xin-1-1024x752

El Cresol.– Has estrenat darrerament amb Teatre Corrent obres com «Xin» a València i amb Disparatario «Astrolabi» a Algemesí. Com anaren aquestes funcions?

Paco.- Teatre Corrent és el nostre projecte de companyia: Elsa dirigeix, jo m’encarregue de la dramatúrgia, i Inma Ruiz i Pep Laza són els actors fixes. Som una xicoteta família teatral i ens entenem a les mil meravelles. Malauradament, no tenim distribuïdor i és difícil aconseguir actuacions més enllà de les sales de petit format del Cap i Casal. “Xin” va ser estrenada a la Sala Carme Teatre a principis de 2018 con a projecte de residència i ha estat reposada enguany a la Sala Off. Pel que fa a “Astrolabi”, una producció de Disparatario dirigida per Elsa, va ser estrenada a Algemesí a finals de 2018 (just tres dies després de obtindré el Premi SGAE de Teatre Infantil) i, en aquest cas, sí ha rodat un poc pel País (València, Picassent, Onda, Bejí…). Sempre és més senzill vendre espectacles infantils que adults.

El Cresol.– Quins són els teus pròxims projectes?

Paco,- La meua relació amb l’escriptura sempre ha estat marcada per les meues limitacions personals. Treballe com a ordenança a l’Ajuntament de Picassent i sóc pare de tres fills; no tinc, per tant, massa temps per a dedicar a l’escriptura. D’una altra banda, sóc autodidacta i tracte de procurar-me les eines necessàries per a poder afrontar cada projecte des d’una nova perspectiva i això no és sempre senzill. De fet, fa uns mesos vaig decidir deixar d’escriure teatre per un temps, però la veritat és que ja hem trobe de nou tractant de tirar endavant amb un text que duc entre mans des de fa uns anys. Amb Teatre Corrent, estrenarem “Play” a finals d’any a la Sala Off, com a projecte seleccionat als Graners de Creació 2020-2022. Més enllà del teatre, porte un temps treballant en un guió cinematogràfic amb una altra sillera, la realitzadora Eva Marin. Tot molt il·lusionant.

Xin
Inma Ruiz i Pep Laza

El Cresol.– Com diries que és la situació del Teatre al nostre país, i a la nostra comarca? creus que podria millorar?

Paco.- El teatre no estrictament comercial ha d’estar necessàriament vinculat a les produccions i ajudes públiques. En eixe sentit, els últims quatre anys s’ha millorat prou (tampoc era molt difícil, veníem del més negre dels forats). Bona part de la programació de sales com el Rialto o el Principal, a València, són produccions valencianes, públiques i d’autoria també valenciana. També les ajudes s’han multiplicat i diversificat. Però, encara que el teixit teatral valencià és cada vegada més ample i divers, el gran problema continua estant en la consolidació de les companyies: per moltes ajudes que puga rebre un projecte, si després el muntatge no gira per les sales no hi ha possibilitat de continuïtat. Particularment, crec que els últims deu anys el teatre ha perdut bona part del públic menys fidel, sobretot per la reducció dràstica de la programació als pobles. Hi ha excepcions: el cas de Silla, per exemple, on ara es programa més i millor que fa uns anys.

El Cresol.– Moltes gràcies per atendre’ns Paco, esperem que aquesta onada de reconeixement dure bona cosa i que tingues molta fortuna.

Paco.- Moltes gràcies a tu, Xavi, pel teu interès. Ha estat un plaer.

paco romeu3

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s